Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom jongens hun sokken weleens in de vuilnisbak gooien in plaats van in de wasmand?


Vraag:
Mijn zoon is zo verstrooid dat hij zijn sokken in de vuilnisbak gooit in plaats van de waszak. In zijn tweede week op school raakte hij zijn regenpak en zijn etui kwijt.

Kinderen zijn regelmatig in een fantasiewereld. Dat hoort bij het kind zijn. Verstrooidheid kan echter ook een uiting van stress of faalangst zijn. En wanneer je met je aandacht bij te veel zaken bent kun je warrig overkomen.
Ook kan het te maken hebben met te weinig inspiratie. Als je iets moet doen dat nieuw, weinig interessant, of te moeilijk is, is het lastiger om je te concentreren.
Je zoon is net weer begonnen op school na een zomer vol zon en vrijheid. Als ‘brugpieper’ wordt hij daarbij ook nog eens met allerlei ‘onveilige’ situaties geconfronteerd. In de nieuwe omgeving van het voortgezet onderwijs, moet je aansluiting zien te vinden. Begrijpen hoe de regels in een groep in elkaar zitten, zien uit te vissen welke kledingcode er onderling is, of het klaslokaal voor het volgende uur vinden. En niet onbelangrijk, ineens een eigen agenda hanteren en je eigen huiswerk plannen. En dat terwijl je je op de basisschool in een relatief omhullende omgeving bevond. Al die jaren met een zelfde groep, een meester die aangeeft wanneer je iets moet doen en nu wordt je ineens voor de leeuwen geworpen en is er geen back-up meer.
Niet voor niets zeggen we wel eens: ‘Hij zit erg in zijn hoofd’. Als je veel wilt nadenken over je belevenissen en je loopt daarin vast, kan je hoofd zo vol raken met gedachten dat het veel spanning oplevert. Help hem te benoemen wat hij voelt en beleeft. Afvloeien van spanningen kan door middel van sport. Leer hem tevens zichzelf te ontspannen. Ook is het goed om hem te helpen zijn huiswerk te plannen. Mijn ervaring is dat veel kinderen eerst het geheel waarnemen. Als ze aan hun huiswerk denken dan stokt het: ze zien alleen maar hoeveel ze nog moeten doen, niet hoe en waarmee ze moeten beginnen. Zeg liever niet: ‘Ga je huiswerk maken!’, maar: ‘Waar wil je mee beginnen? Wat heeft prioriteit?’ Kortom wees tijdelijk het ordenende brein van je kind! En tot slot: duurt het te lang, of gaat het ten koste van zijn prestaties? Zoek dan professionele hulp. Het zou jammer zijn als hij op school een achterstand oploopt!

Veel moed en wijsheid!

Sylvia van Zoeren

Verscheen eerder in de Schager Courant (september 2010)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...