Doorgaan naar hoofdcontent

Een gezinsdieet van rust

Een dieet om ADHD tegen te gaan? Ineke wil weten of een dieet haar drukke kind kan helpen.

De laatste cijfers geven aan dat 5% van de kinderen ADHD in het gedrag laat zien, een aantal van hen in extreme mate. Kinderen met ADHD-gedrag reageren, volgens recent onderzoek, gunstig op een dieet van voedingsmiddelen die geen allergische reacties uitlokken. In plaats van Ritalin, zou de eerste aanpak wel eens een dieet kunnen worden!
Ik kan me voorstellen dat ouders nu naarstig op zoek gaan naar iemand die hen hierin kan begeleiden. Maar zo ver zijn we nog niet, de resultaten die bekend zijn gemaakt, werden gemeten in speciaal uitgezochte onderzoeksgroepen en begeleid door wetenschappers van o.a. het Radboud Universitair Medisch Centrum. Er zullen nu vervolgonderzoeken komen, en daarop gebaseerd, worden protocollen vastgesteld om er mee te kunnen werken in de geestelijke gezondheidszorg. Ouders moeten het dus nog steeds merendeels zelf doen.

Een kind kan alleen maar een dieet volgen, als dat gepaard gaat met veel aandacht van de ouder(s). Ik denk dat alleen die volledige aandacht al - het gezamenlijk stilstaan bij voeding, bewust eten - heilzaam werkt en rust geeft aan kinderen.

Ineke zou in ieder geval eens kunnen kijken welke voedingsmiddelen veel effect kunnen hebben op het gedrag van haar kind of met een gespecialiseerde diëtist in gesprek kunnen gaan. Mogelijk is haar kind extra gevoelig voor bepaalde aan voeding toegevoegde stoffen (bijvoorbeeld voor de E-nummers in kant en klare voeding als chips, worst en soep).

Omdat lichaam en geest nu eenmaal samenwerken, kan ook een cognitieve training goed werken. Ondersteuning dus, die kinderen vanaf een jaar of zeven helpt om ze weerbaarder te maken. Helaas wordt deze ondersteuning meestal pas aangeboden als er al problemen zijn, beter zouden we het preventief kunnen aanbieden. Mijn eigen ervaringen zijn namelijk positief: ik geef deze ondersteuning zelf in mijn praktijk en steeds weer blijkt dat bijna alle kinderen rustiger worden.
Ik heb ook advies voor kersverse moeders en vaders: omhul je baby! Het is kwetsbaar voor alle prikkels uit de omgeving, ook voor die van jou!, en het kan al veel stress ervaren. Ernstige stress uit zich vaak door huilbuien en woedeaanvallen, die je beter kunt vertalen als regelrechte paniek! 
Breng rituelen terug in je gezin, ons brein reageert nu eenmaal gunstig op rituelen en ontspanning. Vind zelf een houding van rust. Vanuit die rust kun je als ouder een zeer positieve invloed hebben op het gedrag van je kind!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...