Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe Kater Co helpt tijdens een sessie

Daar komt hij binnen. Mijn nieuwe gast. De jongen van zeven is zoals meestal gebruikelijk bij de eerste kennismaking een beetje verlegen. Zijn moeder is een lieve goedlachse vrouw. Klein en jong, ze geeft een stevige hand.
Die ochtend heb ik mijn hoofd gebroken over een probleem dat er ineens is. Nou ja. Probleem...
Katertje Co bivakkeert namelijk in de keuken van mijn praktijkruimte, tevens wachtruimte. Co is onze nieuwe poes. Omdat we ook een pup met de naam meneer Jansen hebben sinds twee dagen, een jonge hond die  nogal onbesuist reageert op Co, hebben we besloten die twee toch maar gescheiden te houden totdat Meneer Jansen goed reageert op onze commando's: ZIT, WACHT, RUST, LAAG. Kater Co vindt het heerlijk zo op zichzelf. Als we werken in de praktijk komt hij onmiddellijk kroelen en al spinnend wint hij ons hart.
Mijn nieuwe gast reageert verheugd op de aanwezigheid van Co, uiteraard heb ik zijn moeder gevraagd of ze geen bezwaar heeft tegen Co's aanwezigheid.
Voor ik het weet ben ik aan het werk met de jongen en Co. Het gaat eigenlijk helemaal vanzelf.
Ik heb verteld wat ik doe: ik geef de Ik ben Oké! training van stichting Wijze Moeders aan jonge sensitieve kinderen zodat ze zich weer lekker in hun vel kunnen voelen. Ze leren positief te denken en zich te ontspannen. Om ze positief te leren denken en ze te helpen handige oplossingen te verzinnen, gebruiken we de woorden O jee en Oké! in deze cursus.
Binnen een kwartier liggen we op onze knieën bij Co, mijn gast van zeven en ik.
Ik zeg tegen mijn gast: Als je heel rustig wordt, komt Co misschien wel naar je toe.
Hij gaat direct rustiger zitten.
Ik: Als je rustig ademt, reageert Co misschien ook wel heel positief.
Mijn jonge gast ademt lang uit.
Hij ontspant zienderogen.
Kijk, zeg ik, als je heel voorzichtig je hand uitsteekt, blijft hij misschien zitten en dan kun je hem zo aaien. Hij is heel zacht.
Co voelt zich nu nog een beetje O jee, zeg ik. Maar als je je ontspant en rustig bent gaat hij zich vast en zeker Oké! voelen!
Nooit eerder heb ik zo'n mooie gelegenheid gehad om de termen O jee en Oké! te introduceren!
Co geeft zich over. Met een zacht miauwtje gooit hij zich op zijn ruggetje en geeft kopjes tegen de hand van mijn jonge gast. Die kijkt verliefd naar de kater. HIj is volkomen ontspannen en zal nooit meer vergeten wat ik bedoel met  O jee en Oké!
De komende zeven weken zal hij naar me toekomen en een leuke werkmap vullen, want elke week komt er iets nieuws in die map. Een ontspanningsoefening, een verhaal met filosofische vragen, een spelletje, tekeningen, mandalakleurplaten. Ik besluit ter plekke om een foto van Kater Co in de map te doen, want Co: dat is pas een goede coach!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...