Doorgaan naar hoofdcontent

Word een Wijze Leerkracht!



Het begrip hoogsensitiviteit is inmiddels redelijk ingeburgerd. Getuige de strip van dokter Sigmund in de Volkskrant van 4 januari jl. 

Bekijk hem onder deze link.

Ik hoop dat de meeste mensen hoogsensitiviteit niet meer zien als zeuren of overgevoelig zijn. Maar zo'n strip doet ook wel weer het ergste vermoeden.

Hoe zit dat met onze leerkrachten?
Als ik ouders mag geloven valt dat nog lang niet mee. Zo vaak vertellen ze me dat de leerkracht van hun kind eigenlijk geen enkel idee heeft van de mores van het hoogsensitieve kind. 
Gelukkig kan ik ze dan altijd weer vertellen dat ik inmiddels honderden leerkrachten, Remedial Teachers, interne begeleiders, ouders en kindercoaches heb ontmoet die wel degelijk op de hoogte zijn van de last die veel jonge kinderen ervaren, een last die eigenlijk gewoon een lust zou moeten zijn. Velen van hen volgden de cursussen die door onze consulenten worden aangeboden, of deden mee aan een training om zelf consulent te worden of met de concepten Ik ben  Oké! cursus (voor kinderen van 7-11 jaar) en de Power Pubercursus te kunnen werken in hun eigen omgeving.

Steeds weer blijkt dat wanneer we erover in gesprek raken, de ouders verbaasd opkijken en oprecht blij zijn als ze horen dat er een netwerk in opbouw is dat deze kinderen op een betrouwbare wijze wil ondersteunen. 
Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van een training aan leerkrachten. Ze kunnen een tweedaagse training volgen om met de Ik ben  Oké! cursus in de klas te kunnen werken. Een losbladige lesbrieven map helpt ze hierbij. Lesbrieven als: Waar ben je met je aandacht?, Wat voel je en hoe ontspan je? De Stressladder, De Zintuigenboom, Positief denken: van O jee naar  Oké!, vormen het geheel. Een team van leerkrachten (Anita Breetveld, Irene Wierda, en aanvankelijk ook Marieke Pepping), een remedial teacher (Tineke Verdoes) en ondergetekende (Sylvia van Zoeren) hebben meer dan een jaar gewerkt aan deze lesbrieven. Ze zullen een paar mooie handvaten kunnen meegeven aan de leerkrachten die van binnen voelen: Ja, dat is wat ik wil gaan doen voor de kinderen in mijn klas!

Leest u deze blog en kent u leerkrachten die belangstellend zijn? 

Wijs ze op de website www.wijzeleerkracht.nl. Wie weet ontmoeten wij elkaar tijdens de training in februari!

Op www.de-praktijk.org\onderwijs vindt u al een introductie over de lesbrief! 

Veel moed en wijsheid!

Sylvia van Zoeren





Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...