Doorgaan naar hoofdcontent

Blog Vrouw.nl: Waar ben je met je aandacht?

Voor Vrouw.nl schreef ik eind februari een week lang een dagelijkse blog.

Ik plaats een aantal van die bijdragen graag op de blog Wijze ouders en hoogsensitieve kinderen

Vandaag: Waar ben je met je aandacht?


Van dinsdag tot en met vrijdag werk ik in mijn praktijk aan huis. Afwisselend houd ik sessies met cliënten of geef ik trainingen. Inmiddels zijn in bijna alle provincies wel een paar consulenten te vinden die de trainingen die ik geef volgden. Wijze Ouderconsulenten organiseren Wijze Oudercursussen en ze ondersteunen hoogsensitieve kinderen met de Ik ben Oké! cursus of de Power Puber cursus.
Mijn werkdagen zijn goed gevuld, en nu ook extra vol vanwege mantelzorg.
Ik zie de naam van Sven in de agenda staan. Zeven jaar oud is Sven en hij heeft een witblonde krullenkop. En ja, hij kan zich niet concentreren in de klas, komt u dat bekend voor?

Dat hij hoogsensitief is, is voor mij bijna zeker, hoewel ik liever geen beperkende ‘diagnoses’ stel. Hij is erg hulpvaardig, heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en is altijd aardig tegen klasgenoten, zelfs als ze hem pesten. Hij is bovendien beelddenker in plaats van taaldenker, in het onderwijs wordt hij een visuele leerling genoemd. Luisteren kan hij best wel, mits het interesssant genoeg is, of als hij het goed begrijpt. Hij heeft meer tijd nodig om te ‘verwoorden’ wat hij hoort. Een beeld aanbieden bij uitleg helpt hem echt, dan gaat het sneller. 
Sven heeft altijd een vol hoofd en is altijd het laatste klaar. Thuis wordt hij rustig door in zijn favoriete boek over insecten te lezen, in de klas werkt dit trucje natuurlijk niet… Net als veel hoogsensitieve kinderen houdt hij erg van dieren. Hij nam ooit een rups mee. Voorzichtig zette hij een plastic bakje waarin de rups zat op de tafel. Steeds als de rups van tafel dreigde te vallen pakte hij het diertje teder op om het weer in het midden neer te zetten. Toen we een stressladder gingen knippen en plakken moest dat heel voorzichtig vanwege de rups. Sven sprak hem onderwijl geruststellend toe.
Na deze sessie ging het wel beter met Sven in de klas. Hij was zich wat meer bewust geworden van zichzelf. Ik besluit om te werken met behulp van de lesbrief ‘Waar ben je met je aandacht?’ de les waarin kinderen leren wat ‘je concentreren’ betekent en hoe je dat doet. Dat helpt meestal erg goed.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...