Doorgaan naar hoofdcontent

Auditieve gevoeligheid: The Sensory Room

Heel veel kinderen hebben op dit moment last van gevoeligheid voor geluid.
Soms zie je een kind de oren bedekken, het probeert het geluid dan te vermijden.
De meest aangetroffen reactie in de klas is een koptelefoon of afscherming op de tafel door een autibord aan te bieden.

Kinderen die auditief overgevoelig zijn kunnen ten prooi zijn gevallen aan langdurige stress, het is erg belangrijk voor ouders om dit eerst samen met de leerkracht te onderzoeken.
Pas wanneer er sprake is van een afweerreactie op geluid waar je dat normaal gesproken niet van hoeft te verwachten en het houdt enkele weken aan, is het van belang te gaan oefenen met het kind met aangeboden alternatieven.

De eerste stap is echter altijd: zoek de bron van de aanhoudende stress op en pak deze aan. Een kind dat bijvoorbeeld moeite heeft met rekenen en om deze reden veel moet oefenen terwijl het nog niet toe is aan min-sommen of breuken (want het lichaamssysteem moet daarvoor klaar zijn) ontwikkelt langdurige stress!

Over het algemeen kunnen we spreken over prikkels om ons zinvolle ervaringen in het leven te geven, deel te kunnen nemen aan de wereld rondom ons en om ons te waarschuwen voor gevaar.

Iemand met slecht zicht zal andere zintuigen extra goed gaan gebruiken om ervaringen zinvol te maken. Zintuigelijke gevoeligheid zorgt voor empathie en zorgend gedrag voor de ons omringende mensen.

Een alarm dat afgaat is zeer waarschuwend. Het gemurmel in de klas zou dat eigenlijk niet moeten zijn. Een kind zou daar aan kunnen leren wennen.
Denk aan bewoners van een huis langs een spoorlijn. Ze hebben het geluid van de voorbij rijdende trein volledig in hun systeem opgenomen. Pas als de treinen niet meer rijden wordt de stilte waarschuwend. Zo moeten we ook kijken naar alle prikkels die we dagelijks tegenkomen.
Dit verklaart ook dat kinderen die ineens te maken hebben met stilte (bijvoorbeeld bij een toets) of rust (bijvoorbeeld tijdens vakantie) soms regelrechte prikkelzoekers worden!

Een kind moet dus al jong leren prikkels langs zich heen te laten gaan.
Er zijn echter ook mensen die de trein altijd zullen horen gaan en daar wakker van liggen. In hun geval is belangrijk om te kijken naar andere stress gerelateerde toestanden in hun leven.

Kinderen leren wennen aan geluidsprikkels doe je door het lichaamsgevoel te versterken van jongsaf aan.

Veel hoogbegaafde en sensitieve kinderen zijn auditief gevoelig heb ik gemerkt. Zij wonen in hun hoofd en in plaats van hun hele lichaam. Hun sensitieve wijze van denken levert - naast hun gevoelige zenuwstelsel - veel prikkels op. Zij zouden hun lichaam het best kunnen zien als het huis waarin ze wonen.
Woon je in je hoofd, dan woon je alleen maar op de zolder van je huis. Maar elke kamer verdient jouw aanwezigheid! Ben je met je aandacht steeds bij je omgeving? De eerste stap is: word je hiervan bewust. Stap dan je huis in en bekijk vanachter je eigen venster de wereld! Switchen tussen ergens helemaal op in gaan of een beetje afstand nemen zou net zo belangrijk moeten zijn als leren rekenen of schrijven!

Het lichaamsgevoel versterken doe je door de spieren te versterken. Op een speelse wijze kun je dit bewerkstelligen, naast tot rust te komen na drukte.

Hier en daar vinden we al klaslokalen met allerlei spelmaterialen en gymnastiekmaterialen waarbij kinderen tussen door hun lichaamsgevoel op speelse wijze versterken!

Kijk maar naar dit filmpje want beelden zeggen soms meer dan woorden!





Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...