Doorgaan naar hoofdcontent

Helder communiceren met een beelddenkend kind


(stel hier je vraag)

Mijn zoon luistert vaak niet of doet juist iets waarvan ik net gezegd heb dat dat niet kan of mag. En hij doet  juist dingen waarvan ik net had gezegd dat dat de bedoeling niet was.
Ik wil graag weten wat ik zelf kan doen zodat we ons allebei Oké voelen. 

Toevallig ken ik de zoon van Netty, de moeder die deze vraag stelt. Ik wil jullie op deze blog graag mijn antwoord aan haar laten meelezen.

Netty's zoon is negen jaar oud en babbelt veel. Hij lijkt wel steeds hardop uit te spreken wat hij denkt, en dat is best veel. Hij is een visuele leerling, een beelddenker. Hij neemt taal ook letterlijk, lijkt de diepere betekenins van onze taal vaak niet te begrijpen.  


Timothy, want zo heet hij,  gaat erg op in zijn eigen 'binnenwereld', hij heeft zo zijn eigen gedachtenrichtingen. Dus duidelijke communicatie is noodzakelijk, hij lijkt het anders niet te horen. 

Geen vragende eisen stellen! Dus niet: Wil je nu aan tafel komen? Maar: Ik wil dat je nu aan tafel komt. 
Het woord niet lijkt hij niet te horen. Dus probeer NIET zo min mogelijk te gebruiken. 
Ik wil niet dat je dat doet, wordt dus: Ik wil dat je stopt met....
Of nog beter: geef direct heel duidelijke informatie over wat jij wilt: Maak niet zo'n rommel: wordt dus: Ik wil dat je alles weer netjes opruimt, begin maar met....
Ik wil niet dat je zo schreeuwt, wordt: Ik wil graag dat je zachter praat. 

Als hij opdrachten krijgt zal zijn eerste reactie een instinctief "Nee" zijn, dat vooral door zijn lichaam wordt doorgegeven: geen zin... of misschien geeft het juist een opstandig gevoel door. Geef hem dus zo min mogelijk ruimte om te onderhandelen. Neem dus altijd eerste zelf een standpunt in: Ik vind nu zelf dat we aan tafel moeten gaan, anders komen we te laat. Door vriendelijk assertief te zijn, en minder onderhandelingsruimte te geven, zal er minder ruzie zijn. 

Erken de behoefte van zijn kant om nog even door te spelen: Ik snap wel dat je graag door wilt gaan, maar we gaan nu eten, als we wachten komen we te laat. 

Er zijn regels waarover wel en er zijn regels waarover je niet kunt onderhandelen. Huisregels zijn er voor de duidelijkheid, daarover hoef je niet steeds te onderhandelen. Als het goed is heb je samen een paar huisregels afgesproken. Zo niet, doe dat dan op een middag. Maak desnoods een leuk overzichtje ervan. Als het om persoonlijke smaak gaat: hagelslag of pindakaas op brood, of een spijkerbroek of korte broek aan, dan kan het kind best eigen keuzes maken. 
Regels waarover beter niet kan worden onderhandeld zijn: 
als het om veiligheid gaat (ik wil dat je rechts rijdt), 
om gezondheid (ik wil dat je gezond eet en op tijd naar bed gaat),
andermans ruimte respecteren (ik wil dat je eerst vraagt aan je broer of je met zijn lego mag spelen, of op zijn kamer komt),
levenservaring (Ik wil dat je naar me luistert. Ik ben ouder dan jij en weet daardoor meer dan jij. In dit geval weet ik zeker dat wat jij wilt doen, echt niet kan,of dit of dat effect heeft)



Tot slot: heb je zelf een goed overzicht over wat wel en niet kan binnen jullie gezin, dan is dat ook voor jezelf duidelijk. Een standpunt innemen is dan makkelijker. 

Veel moed en wijsheid!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...