Doorgaan naar hoofdcontent

Vanaf vandaag is mijn blog ook te volgen via 't Kinderpunt


Vanaf vandaag is mijn blog ook te volgen via 't Kinderpunt
Kinderen staan erg in de belangstelling. We willen graag het beste voor ons kind. En: ik geloof dat de grote mensen de komende tijd hun innerlijk kind gaan helen! 
Ik help daar graag aan mee! Want als we zelf weer contact met het kind in ons hebben, kunnen we de kinderen heel goed begrijpen en dat scheelt een hoop! Dan spelen we weer met de kinderen, zoeken we de buitenlucht weer op, en kiezen we wat het best bij de kinderen past!

Vanaf vandaag vind je mijn blog dan ook via het Kinderpunt: een leuke webwinkel, waar je natuurlijk mijn boeken vindt, maar ook veel andere leuke artikelen voor de kids! Kijk maar eens op www.hetkinderpunt.nl

Graag vertel ik iets over wat ik doe en wat de doelstelling is van de stichting die ik heb opgericht: Wijze Moeders Nu! 
Inmiddels is wel duidelijk dat veel kinderen anders kunnen reageren dan we tot nu toe gewend zijn. Ze lijken wel niet meer te passen in de structuren die wij ooit hebben bedacht. Op school vallen ze op door allerhande gedrags-, en leerstoornissen. En in plaats van dat we kijken wat er achter het gedrag te zien valt, reageren we momenteel vooral door de kinderen een label te geven. Gedrag is een uiting van een ongemak, niet van een gebrek. Het kind heeft geen gebrek, het ligt meer voor de hand dat het een gebrek ervaart aan positieve bevestiging. 

Ik geloof niet dat er iets mis is met de kinderen. Ja, sommige kinderen, daar is sprake van een fysiek gebrek, of er is inderdaad sprake van een verstandelijke beperking. Dat kan wetenschappelijk worden onderbouwd. In dat geval kan er echt iets worden vastgesteld. 
Maar met de meeste kinderen is niets mis. Eerder denk ik dat de maatschappij steeds complexer wordt, en dat ouders -net als hun kinderen- te veel bordjes in de lucht moeten houden. Bovendien kun je vaststellen dat bij het diagnosticeren van de kinderen een menselijke maat meetelt: de ervaringen van de waarnemer spelen een belangrijke rol. Zo kan een juf of meester soms stellig beweren dat je kind zich echt niet kan concentreren, (zou er sprake zijn van ADHD?), terwijl jij thuis merkt dat het kind wel degelijk kan focussen en tot rust komt omdat prikkels weg worden genomen. 

Mijn standpunt is inmiddels: If it aint broke,  don't fix it!
Toch lopen veel jonge ouders aan tegen grenzen aan: en omdat we gewend zijn aan oplossingsgericht denken, proberen we te maken wat niet kapot is bij de kinderen. Als we immers een oplossing bedenken, kunnen we het probleem als opgelost beschouwen. We zijn er van verlost.

ADHD, ADD, PDD NOS, Asperger, het zijn maar een paar labels die 'bedacht' zijn om het oplossend denken te ondersteunen. De ouders zijn verantwoordelijk voor het welzijn van het kind, maar gaan van zichzelf denken dat dit toch wel heel erg moeilijk is, dat kunnen ze vast en zeker niet zelf oplossen. Dus zoeken ze ondersteuning bij deskundigen.

Stichting Wijze Moeders organiseert trainingen om 'van de ouders deskundigen te maken'. Er worden consulenten getraind die Wijze Oudercursussen kunnen geven in het geval je kind hooggevoelig lijkt te zijn. Want juist in dit geval loopt het kind tegen grenzen aan: beelddenkend, filosoferend en sensitief als ze zijn, lopen ze in groep 3 en 4 veel mis, en krijgen ze al vroeg mogelijk een achterstand. Als jij -als ouder- zelf een standpunt kunt innemen hierover, ga je zoeken naar alternatieven, in plaats van oplossingen. 

Een praktische oplossing is om de kinderen vanaf zeven jaar een leuke cursus aan te bieden: onze consulenten doen dat. Ouders hoeven niet direct de gang naar de deskundigen te maken (lees: een label aan te vragen voor hun kind), maar kunnen zelf besluiten om hun kind de cursus aan te bieden. De Ik ben Oké! cursus zorgt er voor dat zelfs jonge kinderen meer mogelijkheden krijgen om te benoemen wat ze ervaren: ze leren zich te ontspannen en te ademen, wat stress is, hoe ze positief kunnen denken en  wat ze allemaal beleven en voelen. Onderzoek heeft tot nu toe uitgewezen dat het kunnen benoemen van wat je voelt en beleeft, minder stress geeft. Minder stress zorgt ervoor dat je kunt concentreren en een veilig gevoel ervaart.

Onze stichting groeit. Inmiddels is een Wijze Vader cursus in de maak, wordt de Ik ben Oké! cursus ook al op scholen aangeboden, kunnen leerkrachten binnenkort lesbrieven gebruiken  en komt er een Power Puber cursus aan! Allemaal omdat we een veilige ruimte voor de sensitieve kinderen van deze tijd willen scheppen en ze positief willen bevestigen! Help je mee?
Kijk eens op www.wijzeouders.nl 

Veelmoed en wijsheid! 

Sylvia van Zoeren

En kijk natuurlijk op: www.hetkinderpunt.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...