Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe Kater Co helpt tijdens een sessie

Daar komt hij binnen. Mijn nieuwe gast. De jongen van zeven is zoals meestal gebruikelijk bij de eerste kennismaking een beetje verlegen. Zijn moeder is een lieve goedlachse vrouw. Klein en jong, ze geeft een stevige hand.
Die ochtend heb ik mijn hoofd gebroken over een probleem dat er ineens is. Nou ja. Probleem...
Katertje Co bivakkeert namelijk in de keuken van mijn praktijkruimte, tevens wachtruimte. Co is onze nieuwe poes. Omdat we ook een pup met de naam meneer Jansen hebben sinds twee dagen, een jonge hond die  nogal onbesuist reageert op Co, hebben we besloten die twee toch maar gescheiden te houden totdat Meneer Jansen goed reageert op onze commando's: ZIT, WACHT, RUST, LAAG. Kater Co vindt het heerlijk zo op zichzelf. Als we werken in de praktijk komt hij onmiddellijk kroelen en al spinnend wint hij ons hart.
Mijn nieuwe gast reageert verheugd op de aanwezigheid van Co, uiteraard heb ik zijn moeder gevraagd of ze geen bezwaar heeft tegen Co's aanwezigheid.
Voor ik het weet ben ik aan het werk met de jongen en Co. Het gaat eigenlijk helemaal vanzelf.
Ik heb verteld wat ik doe: ik geef de Ik ben Oké! training van stichting Wijze Moeders aan jonge sensitieve kinderen zodat ze zich weer lekker in hun vel kunnen voelen. Ze leren positief te denken en zich te ontspannen. Om ze positief te leren denken en ze te helpen handige oplossingen te verzinnen, gebruiken we de woorden O jee en Oké! in deze cursus.
Binnen een kwartier liggen we op onze knieën bij Co, mijn gast van zeven en ik.
Ik zeg tegen mijn gast: Als je heel rustig wordt, komt Co misschien wel naar je toe.
Hij gaat direct rustiger zitten.
Ik: Als je rustig ademt, reageert Co misschien ook wel heel positief.
Mijn jonge gast ademt lang uit.
Hij ontspant zienderogen.
Kijk, zeg ik, als je heel voorzichtig je hand uitsteekt, blijft hij misschien zitten en dan kun je hem zo aaien. Hij is heel zacht.
Co voelt zich nu nog een beetje O jee, zeg ik. Maar als je je ontspant en rustig bent gaat hij zich vast en zeker Oké! voelen!
Nooit eerder heb ik zo'n mooie gelegenheid gehad om de termen O jee en Oké! te introduceren!
Co geeft zich over. Met een zacht miauwtje gooit hij zich op zijn ruggetje en geeft kopjes tegen de hand van mijn jonge gast. Die kijkt verliefd naar de kater. HIj is volkomen ontspannen en zal nooit meer vergeten wat ik bedoel met  O jee en Oké!
De komende zeven weken zal hij naar me toekomen en een leuke werkmap vullen, want elke week komt er iets nieuws in die map. Een ontspanningsoefening, een verhaal met filosofische vragen, een spelletje, tekeningen, mandalakleurplaten. Ik besluit ter plekke om een foto van Kater Co in de map te doen, want Co: dat is pas een goede coach!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen

De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen? We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen. Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen? We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen. Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zi…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Naar groep 3