Doorgaan naar hoofdcontent

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen


De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen?
We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen.
Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen?
We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen.
Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zijn dat ze niet snel kunnen reageren bij redactiesommen. Daar komt bij dat ze gaan nadenken. Vaak te ver gaan daarin, want hun denken meandert, het gaat langs wegen die wij niet kennen, maar die voor hun belangrijk zijn. Nou ja zeg! Dat zag ik in de vakantie ook. Grappig! Die vrouw staat wel ver weg, ze redt het nooit op tijd in de bus te komen. Kunnen er echt dertig kinderen in die kleine bus? Daar staat op de achtergrond een circus, ik was daar ook laatst, wat was die clown leuk zeg!  Associëren is hun sterke kwaliteit. Hun vermogen om voorstellingen/beelden terug te halen in hun herinnering is leuk, maar bij dit soort vragen lastig. 

Probeer te veel visuele details te vermijden en laat zonder tijdsdruk sommen maken. Soms kan het helpen samen de eerste som te doen en de strategie die je volgt inzichtelijk te maken. 
Of om te veel details af te dekken met een blanco stuk papier. 

Een goed voorbeeld van mijzelf is dat ik de theorie voor mijn rijexamen goed kende, maar door de overvloed aan informatie op de getoonde plaatjes steeds te laat op de knop kon drukken. Ik ging maar wat gokken want ik had toch niet genoeg tijd om al die details te kunnen plaatsen. Wat deed die ene mevrouw daar op die hoek, met die kinderwagen? Ging ze de straat in of wilde ze oversteken? En dan was er ook nog een hoekhuis met iemand die naar buiten keek en een politieagent die de straat in reed. Op zoek naar dieven? Was er iets naars gebeurd in dat hoekhuis? Die vrouw keek bezorgd. Dat soort dingen.
Ik wil gewoon kunnen nadenken en in dit soort gevallen kan dat niet. Zeker onder tijdsdruk lukt het niet.
Visuele gevoelige kinderen hebben er baat een goede rekenstrategie aan te leren, en duidelijk te weten wat de bedoeling is. Helderheid is belangrijk. 

Wat ook aan de hand kan zijn: bij het lezen van de tekst van de redactiesom, krijgen de kinderen juist geen beeld. Wat bedoelen ze daar nu mee? Ze zoeken naarstig in hun hoofd, maar kunnen geen enkel begrip of beeld linken aan de informatie die ze lezen.

Of ze raken juist heel erg afgeleid door de informatie. Vaak is er een inleiding, ook bij andere vakken. In die inleiding staat eigenlijk niets dat van belang is voor de som zelf, of de feiten die er na komen. Een goed voorbeeld hiervan is aardrijkskunde brugklas Havo: de inleiding gaat over een meisje dat in een ver land woont waar armoede heerst. De flat waarin ze woont is klein en vies. In de stad leven heel veel mensen, altijd op zoek naar werk of voedsel. Einde inleiding. En dan komt wat de kinderen straks bij de toets moeten weten: feiten en kennis over migratie en bevolkingsgroei. Het is een hele uitdaging voor een gevoelig visueel kind de feiten nog op te nemen. De empathie die door het verhaal wordt gewekt brengt ze op een heel ander niveau. Ze proberen zich in te leven in de omstandigheden van het meisje wier verhaal wordt verteld. Ze kunnen daar zo in op gaan dat het bar lastig is voor ze om te schakelen. 

Ik hoop dat leerkrachten deze blog lezen zodat ze zich beter kunnen afstemmen op de leef, en ervaringswereld van de gevoelige kinderen in hun klas.

 


Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze dochter ziet kleuren, ( ik vermoed auras) en is erg gevoelig toch herken ik haar niet volledig als hoogsens kind. ) Zelf ben ik ook erg gevoelig kon ik vroeger ook ''kleuren'' zien. Nu hebben we weer een gesprek op school over haar rekenen. Vind het lastig te achterhalen hoe ik vaststel dat ze hoog sensitief is heb je daar tips voor?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...