Doorgaan naar hoofdcontent

Sinterklaasstress


Elf november, vijf  december  
Kerst en vuurwerk in ‘t verschiet...
Snappen jullie het dan niet?
Dat het raast door heel mijn lijf...
Mijn hoofd is druk, ja buiten kijf!
Met Sint al weken op bezoek,
ligt de stress steeds om de hoek.

Dat ook leuke ervaringen stress opleveren zullen veel ouders kunnen beamen in deze periode. In november begint het al: lampionnen in de klas en liedjes voor de deuren.
Het stormt in november en december niet alleen buiten!  Pas na 1 januari wordt het vaak weer een beetje rustig in veel gezinnen.

Tegenover me zit Joris, zeven jaar oud en sinds een paar weken nog drukker dan zijn ouders van hem gewend zijn. En niet alleen is hij druk, ook klimt hij zo vaak hoog op de stressladder, dat explosieve woedeaanvallen aan de orde van de dag zijn. Natuurlijk pas na schooltijd, als hij veilig en wel thuis is gekomen. Kinderen voelen nu eenmaal goed aan wanneer ze veilig uit hun dak kunnen gaan. Met Sint op de daken en cadeau’s in het vooruitzicht, is het voor Joris onmogelijk om de dag rustig door te komen. Zou hij die Nintendo DS krijgen? Of dat mooie Wii spel? Of nieuwe dure voetbalschoenen zoals Suarez heeft?
Samen met mama leert Joris zich te ontspannen en zijn ademhaling te gebruiken om weer rustig te worden. Wat voelt dat fijn, zo’n rustig lijf!
Ook maken we een paar afspraken waarbij Joris meedenkt over hoe ze samen de cadeaustress de baas kunnen worden.
Heb jij ook een druk kind?     
Zorg voor overzicht. Ga niet overal heen, zet niet overal en elke dag een schoen, kijk niet naar alles op televisie, maar zoek een of twee dingen uit waar je kind samen met jullie de volle aandacht aan besteedt. Neem een duidelijk standpunt in hierover en hou je daar aan. Knutsel een aftelkalender met elkaar. Dat helpt een kind, bij wie alles door elkaar heen loopt, te ordenen. Tweede tip: Laat je niet verleiden door de mededeling dat de andere kinderen wel een Wii krijgen of een Nintendo. Sint krijgt van sommige ouders soms extra geld om kado’s te kopen, maar jullie doen dat liever niet. Het gaat jullie en Sint eigenlijk en vooral om de gezelligheid.
Derde tip: Vraag aan je kind om met je mee te denken en je te helpen over hoe jullie het voor elkaar gezellig kunnen maken tijdens dé avond. Tijdens een speciaal “Sint moment’ elke dag treffen jullie voorbereidingen. Zo richt je de energie.
Vierde tip: Ontspan samen! Laat je kind een rustgevende cd gebruiken deze dagen of doe samen ontspanningsoefeningen.  En: zorg voor extra rust, ritme en regelmaat in deze periode!

Veel plezier!

Deze column verscheen ook in de Schager Courant op 23 november 2010

Reacties

Populaire posts van deze blog

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen

De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen? We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen. Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen? We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen. Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zi…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Naar groep 3