Doorgaan naar hoofdcontent

Een gezinsdieet van rust

Een dieet om ADHD tegen te gaan? Ineke wil weten of een dieet haar drukke kind kan helpen.

De laatste cijfers geven aan dat 5% van de kinderen ADHD in het gedrag laat zien, een aantal van hen in extreme mate. Kinderen met ADHD-gedrag reageren, volgens recent onderzoek, gunstig op een dieet van voedingsmiddelen die geen allergische reacties uitlokken. In plaats van Ritalin, zou de eerste aanpak wel eens een dieet kunnen worden!
Ik kan me voorstellen dat ouders nu naarstig op zoek gaan naar iemand die hen hierin kan begeleiden. Maar zo ver zijn we nog niet, de resultaten die bekend zijn gemaakt, werden gemeten in speciaal uitgezochte onderzoeksgroepen en begeleid door wetenschappers van o.a. het Radboud Universitair Medisch Centrum. Er zullen nu vervolgonderzoeken komen, en daarop gebaseerd, worden protocollen vastgesteld om er mee te kunnen werken in de geestelijke gezondheidszorg. Ouders moeten het dus nog steeds merendeels zelf doen.

Een kind kan alleen maar een dieet volgen, als dat gepaard gaat met veel aandacht van de ouder(s). Ik denk dat alleen die volledige aandacht al - het gezamenlijk stilstaan bij voeding, bewust eten - heilzaam werkt en rust geeft aan kinderen.

Ineke zou in ieder geval eens kunnen kijken welke voedingsmiddelen veel effect kunnen hebben op het gedrag van haar kind of met een gespecialiseerde diëtist in gesprek kunnen gaan. Mogelijk is haar kind extra gevoelig voor bepaalde aan voeding toegevoegde stoffen (bijvoorbeeld voor de E-nummers in kant en klare voeding als chips, worst en soep).

Omdat lichaam en geest nu eenmaal samenwerken, kan ook een cognitieve training goed werken. Ondersteuning dus, die kinderen vanaf een jaar of zeven helpt om ze weerbaarder te maken. Helaas wordt deze ondersteuning meestal pas aangeboden als er al problemen zijn, beter zouden we het preventief kunnen aanbieden. Mijn eigen ervaringen zijn namelijk positief: ik geef deze ondersteuning zelf in mijn praktijk en steeds weer blijkt dat bijna alle kinderen rustiger worden.
Ik heb ook advies voor kersverse moeders en vaders: omhul je baby! Het is kwetsbaar voor alle prikkels uit de omgeving, ook voor die van jou!, en het kan al veel stress ervaren. Ernstige stress uit zich vaak door huilbuien en woedeaanvallen, die je beter kunt vertalen als regelrechte paniek! 
Breng rituelen terug in je gezin, ons brein reageert nu eenmaal gunstig op rituelen en ontspanning. Vind zelf een houding van rust. Vanuit die rust kun je als ouder een zeer positieve invloed hebben op het gedrag van je kind!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen

De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen? We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen. Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen? We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen. Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zi…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Naar groep 3