Doorgaan naar hoofdcontent

Kinderen met ADHD reageren gunstig op dieet

Deze week prominent in alle kranten: een onderzoek van UMC Radboud Nijmegen laat zien dat twee derde van de deelnemende kinderen met de diagnose ADHD, gunstig reageert op een hypo-allergeen dieet.
Dit lijkt een bijzonder bericht, en dat is het!

Hieronder de column die ik schreef naar aanleiding van dit bericht en vervolgens kun je de weergave van het artikel in de Volkskrant d.d. 4 februari nog eens lezen.

Ter introductie nog dit:
Ik denk dat er een belangrijk resultaat is geboekt. Niet ondenkbaar is dat de Ritalin en Concerta binnenkort op de tweede plaats zullen komen bij een behandeling van veel kinderen in de reguliere GGZ. 
Nu hoop ik dat er  binnenkort ook een onderzoek kan worden gedaan, waarin kan worden bekeken of kinderen gebaat zijn bij cognitieve ondersteuning op jonge leeftijd. Maar vooral, of zij er bij gebaat zijn dat ouders zich verdiepen in hoe ze hun kind op de juiste wijze mogen en kunnen opvoeden. Stichting Wijze Moeders faciliteert consulenten om dit te doen. De 'Ik ben Oké! HS Kidsclub' training wordt steeds vaker gegeven aan sensitieve kinderen. Als preventief aanbod. En is nu meestal alleen beschikbaar voor ouders die zich bewust zijn dat ze mogen zoeken naar alternatieve mogelijkheden, deels omdat ze zich er niet bij neer willen leggen dat medicatie de enige optie is, en omdat ze wat meer dan gemiddeld verdienen. Want preventieve ondersteuning wordt (nog) niet voldoende verzekerd.
Zou het mogelijk zijn? Dat we een energie neer kunnen zetten, dat kinderen en hun ouders recht hebben op de juiste emotionele ondersteuning?  Zodat ze in een veilige omgeving tot hun recht mogen komen?
Dan komt wellicht de juiste emotionele ondersteuning, een goede voeding en veilige omgeving, op de eerste plaats en wordt pas gezocht naar ondersteunende medicatie als deze middelen niet mogelijk zijn, of niet werken!

Bij Stichting Wijze Moeders gaan we ervan uit dat wat we aanbieden aan het sensitieve kind een verschil maakt. 

Deze tijd is verwarrend omdat dat wat altijd gewoon leek, ineens wegvalt. Kinderen reageren ook anders dan we gewend zijn. Dat wil niet zeggen dat er altijd iets mis met de kinderen! Mogelijk hebben wij nog niet helemaal door waar ze echt behoefte aan hebben! Er is dus veel werk aan de winkel, maar wij gaan onverminderd voort!


Veel moed en wijsheid!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen

De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen? We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen. Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen? We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen. Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zi…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Naar groep 3