Doorgaan naar hoofdcontent

Word een Wijze Leerkracht!Het begrip hoogsensitiviteit is inmiddels redelijk ingeburgerd. Getuige de strip van dokter Sigmund in de Volkskrant van 4 januari jl. 

Bekijk hem onder deze link.

Ik hoop dat de meeste mensen hoogsensitiviteit niet meer zien als zeuren of overgevoelig zijn. Maar zo'n strip doet ook wel weer het ergste vermoeden.

Hoe zit dat met onze leerkrachten?
Als ik ouders mag geloven valt dat nog lang niet mee. Zo vaak vertellen ze me dat de leerkracht van hun kind eigenlijk geen enkel idee heeft van de mores van het hoogsensitieve kind. 
Gelukkig kan ik ze dan altijd weer vertellen dat ik inmiddels honderden leerkrachten, Remedial Teachers, interne begeleiders, ouders en kindercoaches heb ontmoet die wel degelijk op de hoogte zijn van de last die veel jonge kinderen ervaren, een last die eigenlijk gewoon een lust zou moeten zijn. Velen van hen volgden de cursussen die door onze consulenten worden aangeboden, of deden mee aan een training om zelf consulent te worden of met de concepten Ik ben  Oké! cursus (voor kinderen van 7-11 jaar) en de Power Pubercursus te kunnen werken in hun eigen omgeving.

Steeds weer blijkt dat wanneer we erover in gesprek raken, de ouders verbaasd opkijken en oprecht blij zijn als ze horen dat er een netwerk in opbouw is dat deze kinderen op een betrouwbare wijze wil ondersteunen. 
Er wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van een training aan leerkrachten. Ze kunnen een tweedaagse training volgen om met de Ik ben  Oké! cursus in de klas te kunnen werken. Een losbladige lesbrieven map helpt ze hierbij. Lesbrieven als: Waar ben je met je aandacht?, Wat voel je en hoe ontspan je? De Stressladder, De Zintuigenboom, Positief denken: van O jee naar  Oké!, vormen het geheel. Een team van leerkrachten (Anita Breetveld, Irene Wierda, en aanvankelijk ook Marieke Pepping), een remedial teacher (Tineke Verdoes) en ondergetekende (Sylvia van Zoeren) hebben meer dan een jaar gewerkt aan deze lesbrieven. Ze zullen een paar mooie handvaten kunnen meegeven aan de leerkrachten die van binnen voelen: Ja, dat is wat ik wil gaan doen voor de kinderen in mijn klas!

Leest u deze blog en kent u leerkrachten die belangstellend zijn? 

Wijs ze op de website www.wijzeleerkracht.nl. Wie weet ontmoeten wij elkaar tijdens de training in februari!

Op www.de-praktijk.org\onderwijs vindt u al een introductie over de lesbrief! 

Veel moed en wijsheid!

Sylvia van Zoeren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen

De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen? We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen. Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen? We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen. Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zi…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Naar groep 3