Doorgaan naar hoofdcontent

Thomas schrikt van dieven

Ik kon mijn tong wel afbijten.

Normaal gesproken is de deur van mijn praktijk open. De kinderen en ouders kunnen altijd makkelijk binnenlopen. Maar dit keer was hij op slot.
'Waarom?', vroeg Thomas.
'Er is laatst ingebroken in de buurt', zei ik zonder er bij na te denken.
Thomas keek nadenkend. In een flits ervoer ik hoe hij mijn informatie verwerkte. Hij zag het helemaal voor zich, voelde de schrik die gepaard ging met de mededeling en maakte meteen ook contact met de toekomst en de eventuele mogelijkheid dat dit bij hem thuis ook wel eens zou kunnen gebeuren.
In gedachten verzonken liep hij mee naar de praktijkruimte.
"Gelukkig', zei ik, 'hebben we goed opgelet Thomas. Omdat de grote mensen dat altijd doen is de dief er vandoor gegaan voor hij iets kon wegpakken (wat de waarheid is, de buren roken onraad en gingen kijken) en zo liep het goed af!'

Ik ben er geen voorstander van om kinderen weg te houden van de waarheid.
Maar jonge kinderen zoals Thomas zijn soms heel erg goed in het zich voorstellen van gebeurtenissen. Hun verbeeldingskracht gaat dan met ze aan de haal. Er is bovendien een fase in hun ontwikkeling dat ze dit soort nieuwtjes erg op zich zelf betrekken en er slecht van slapen en bang worden. Elk moment kan er dan een dief binnen sluipen. Misschien zit hij al onder het bed!
De indringer is onderdeel van een oerangst die in deze fase kan worden versterkt door boodschappen die kinderen meekrijgen: nieuws op tv kan veel invloed hebben, maar ook hoe grote mensen met elkaar spreken heeft invloed in deze fase.
Het is de periode waarin het kind uit de magische denkwereld stapt. In die magische denkwijze kan een superheld de dieven wel verjagen, of is er een toverspreuk die ze in een muis verandert. Maar de nieuwe denkwijze is al veel realistischer en de kinderen worden zich ineens meer bewust van de echte gevaren in de wereld. Gevaren waar ze weinig invloed op hebben.

Ik zag het gezicht van Thomas en was eerlijk gezegd een beetje bang voor doorwaakte nachten, vandaar dat ik mijn vergissing probeerde goed te maken.

Afgelopen weekend hadden we een onrustige nacht. Een helikopter vloog almaar rondjes boven ons lintdorp.  Twee dagen later lazen we in de krant dat er een inbreker was gepakt, de politie was er snel bij geweest vanwege de melding een paar weken terug en had meteen zwaar geschut ingezet. Honden en een helikopter, me dunkt.

Als Thomas deze week weer komt kan ik hem dus weer meer geruststellen: ook de politie doet zijn best. Aan alle kanten wordt er opgelet!
En er zit bovendien nog een leuk staartje aan het verhaal. De inbreker werd namelijk gevonden door de speurhonden, en wel in een kliko (vuilniscontainer).
Humor kan kinderen helpen met angsten om te gaan.
Een inbreker in een kliko, met slierten spaghetti en smerig drab in zijn haar is een humoristisch beeld dat beklijft. Beter dat beeld dan het spookbeeld dat Thomas zelf had bedacht!


Reacties

  1. Dit artikel dateert van 2012, maar ik ben benieuwd wat het resultaat was van het volgend gesprek. Ik denk eerlijk gezegd niet dat het een goed idee was om dat van de kliko aan te halen. Als kind zou ik het doodsbenauwd krijgen bij het zien van een kliko. Ik zou mij misschien veel beter voelen als mijn ouders iets zouden doen met inbraakbeveiliging voor het huis.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Visuele hooggevoelige kinderen en rekenen

De vakantie is voorbij en de agenda raakt langzaam weer gevuld. De trainingen gaan weer van start en de kinderen willen weer langskomen in mijn praktijk.
Mij bereikte ook al een vraag. Dit keer over rekenen en waarom hooggevoelige kinderen daar moeite mee kunnen hebben
illustratie uit Karel Cavia deel I
www.karelcavia.nl

Zelf heb ik nog een vraag als leerkracht. Mag ik die jou stellen? We zien dat veel gevoelige kinderen bij ons op school moeite hebben met rekenen. Is dit toeval (dat het toevallig veel gevoelige kinderen zijn die rekenen lastig vinden, maar het een andere reden heeft ) of is dit iets dat jij herkent en kun jij ook uitleggen hoe dit kan en hoe wij hen hierbij kunnen helpen? We zien dat de huidige manier van rekenen ( op inzicht gericht, veel verhaaltjessommen ) hun erg onzeker maakt, zo ook de cito rekenen. Hooggevoelige kinderen zijn vaak ook heel visueel. Omdat ze veel details waarnemen en ze daardoor wellicht een uitgestelde reactie hebben op visuele informatie, kan het zi…

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje.


Wil je ook een vraag beantwoord krijgen? 
Stel hem via: info@de-praktijk.org


De vraag deze keer is:Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft.

Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra.


Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zevende jaar sluit dit gebi…

Naar groep 3