Doorgaan naar hoofdcontent

Actueel: opvoedstress


Opvoedstress

Ouders hebben last van opvoedstress. Dat blijkt uit een onderzoek van maandblad J/M.
Dat van die stress weten wij bij de stichting Wijze Moeders natuurlijk al een poosje. Niet voor niets ontvangen we regelmatig moeders (en ook vaders natuurlijk) in Wijze Oudercursussen om uit te wisselen met elkaar over wat en hoe bij opvoedperikelen.
We bieden op steeds meer plaatsen een cursus waarin ouders van sensitieve kinderen met elkaar praten over stress, beelddenken, faalangst (ook van de ouders zelf!), je eigen innerlijk script en aandachtig opvoeden. Vooral de tips over activerende communicatie en het geven van positieve feedback blijken daar vaak een eye opener.
Opvallend geluid: een hoogleraar gaf te kennen dat de opvoedstress volgens hem vooral voorkomt bij bewuste, en vaak hoger opgeleide ouders. Ouders die steeds meer weten en van wie het bewustzijn steeds harder groeit. Ik denk zelf dat sensitieve ouders ook meer stress ervaren. Zij stemmen zich immers goed af op de wereld van het kind en staan soms voor raadselen. Hun  hulpvaardigheid en oplossingsgerichtheid zorgt voor stress.

Ons bewustzijn groeit, en hoe! Elke dag komt er wel nieuwe informatie bij over opvoeden. Die informatie is makkelijk te vinden voor ouders. Denk maar eens terug aan hoe je vroeger afhankelijk was van de huisarts als je een bepaalde ziekte onder de leden had. Je ging met een groot vertrouwen naar binnen, ‘want de dokter, die weet het!’ Nu google je een paar tellen en je vindt tienduizenden hits!  Maar hoeveel moet je weten? En hoeveel wil je weten? Er zijn inmiddels mensen die zeggen dat  je beter kunt spreken van informatiestress.

Werken we daar bij stichting Wijze Moeders aan mee? Ik heb er over nagedacht. En geef volmondig toe dat ik dat niet echt weet. Ik hoop dat we niet steeds een vraag creëren, maar vooral antwoorden vinden op de vragen die leven. En dat we vanzelf zullen verdwijnen als die vragen er niet meer zijn. Wat ik wel weet is dat de meeste moeders die bij ons ‘samenscholen’ groeien. In hun rol van vrouw, opvoeder en bewuste deelneemster aan onze samenleving. Daar waar ze eerst twijfelden aan hun eigen kennis, worden ze nu vooral bevestigd dat ze het al wisten. Misschien konden ze het nog niet zo goed verwoorden, maar ze voelden intuïtief aan wat hun kind nodig heeft. Door een juiste ordening te brengen in hun intuïtieve ‘weten’ krijgen ze plots veel meer zelfvertrouwen! En dat is het mooiste wat ik me kan voorstellen. Ineens volmondig en met je heel je hart een standpunt in durven nemen, over je eigen kind, is er iets mooier dan dat?

Sylvia van Zoeren

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het zev

Trance bewustzijn bij (hoog)sensitieve en prikkelgevoelige kinderen

Over trance bewustzijn. Onderzoek door Rudolf Steiner wees uit dat de gedachten en gevoelens waarmee je in slaap valt diep worden verankerd in het onderbewustzijn tijdens de slaap. Met de gevoelens en gedachten waarmee je mee gaat slapen, daar wordt je mee wakker. Alle reden voor mij om cd's te maken voor kinderen met positieve verhalen in een heldere en lichte toon. Ik heb begrepen dat inmiddels heel wat kinderen met mijn verhaaltjes in slaap vallen. Wat een geluk!  Sensitieve jonge kinderen, maar eerlijk gezegd ook veel volwassenen, zijn vaak in een lichte trance. Een ander woord voor trance is hypnose. Dit is de Griekse vertaling van ‘slaap’. Het is een staat van bewustzijn waarin de omgeving wordt ervaren zonder die te benoemen. De zintuigen draaien op volle toeren. Ze geven informatie door, die moet worden verwerkt. Door informatie te benoemen til je de ervaring in het bewustzijn. De ervaring krijgt daardoor zin en wordt verinnerlijkt. Kinderen en volw

Tics. Hoe erg is het?

Mijn kind heeft tics. Vraag: mijn zoontje is 7 jaar. Hij is nog erg speels. Sinds de vakantie heeft hij tics. Ik ben eerlijk gezegd bang dat hij er niet van af komt. Wat kan ik doen? Jonge kinderen vinden zelf nog geen goede oplossingen als ze stress ervaren. Om er toch mee om te kunnen gaan ontwikkelen ze soms tics, steeds terugkerende lichamelijke uitingen zoals oogknipperen. Ook is het mogelijk dat ze repeterende geluiden maken, zoals het schrapen van de keel, kuchen etc.  Omdat tics zo opvallend zijn, - wat van binnen wordt gevoeld, wordt immers aan de buitenkant  getoond - , zijn volwassenen nog wel eens geneigd om er veelvuldig op te reageren. Soms generen ze zich zelfs een beetje voor hun kind. Het is immers ook zichtbaar voor anderen. Dat is begrijpelijk, maar ook onhandig. Als ouders steeds reageren, geven ze het kind namelijk het gevoel iets niet te kunnen. Je eerste uitdaging is niet steeds te reageren. Zeg dus niet “Hou op!” Je kind weet immers niet hoe het moet ophouden