Doorgaan naar hoofdcontent

Slaapproblemen: Tips en tools

Mijn zoon slaapt al jaren slecht in, en  met onderbrekingen. Hij heeft best veel energie, presteert goed op school, maar maakt zich toch zorgen. Hij voelt zich niet uitgerust als hij wakker wordt ’s ochtends.

Recent onderzoek liet weten dat het bioritme van pubers en adolescenten verandert. Het liefst slapen ze wat langer, hun lichaam heeft daar behoefte aan.  Er werd zelfs de suggestie gegeven om de middelbare scholen een uur later te laten beginnen.
Over de noodzaak goed te slapen hebben we allerlei aannames. Als je denkt dat minder dan acht uur slaap slecht is, kan dit je bezorgd maken. Voor slapen kun je echter ook een ander begrip gebruiken: nachtrust. Dit klinkt al minder beladen. Je zoon heeft voldoende energie, zijn prestaties lijden niet onder het gebrek aan slaap. Het gaat hier dus om het opheffen van het ongemak. 
Probeer de volgende tips – die ook goed te gebruiken zijn met jonge kinderen - eens.
Een vast ritueel voor het slapen gaan helpt: douchen, boek lezen, wandelingetje.
Ook al slaap je niet altijd direct in, elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan helpt. Ons onderbewustzijn reageert goed op rituelen.
Liever geen zware kost (veel eten, games, televisie of heftige discussies) voor je gaat slapen. Jezelf voor het slapen begrenzen in het gebruik van internet en andere nieuwe media is beter.
Als je leert jezelf te ontspannen wordt het mogelijk om rustig in bed te liggen, ook al lig je wakker. Train jezelf om positieve gedachten te denken. Als je denkt: “O jee! Nu kan ik alweer niet slapen!” voel je je natuurlijk niet rustiger worden. Beter is: “Oké! Ik ben nu even wakker, maar weet dat ik zo dadelijk weer in een heerlijke slaap glijd.”
Als het stil en donker om je heen is merk je pas hoe druk je je voelt of hoe veel gedachten er in je hoofd zitten. Mijn ervaring is dat veel jongens beelddenker zijn. Als ze eenmaal in bed liggen maken ze de dag nog eens helemaal in geuren en kleuren mee. Voor je naar bed gaat de dag doornemen helpt: wat was leuk? Wat liep niet zo lekker? Hoe doe ik dat dan de volgende keer? Desnoods doe je dit door een dagboekje bij te houden. Zo geef je structuur aan je belevenissen. Stress en lichamelijke onrust nemen af zodra je hebt benoemd wat je voelde en beleefde.

Veel moed en wijsheid,

Sylvia van Zoeren

Dit artikel verscheen eerder in de Schager Courant in oktober 2010

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn kind ziet kleurtjes

Deze keer een vraag over het waarnemen van kleuren door een klein meisje. Wil je ook een vraag beantwoord krijgen?  Stel hem via:  info@de-praktijk.org De vraag deze keer is: Mijn dochter van 8 ziet als ze gaat slapen, als ze ontspannen is met ogen dicht, groene kleurtjes, ze bewegen als een lavalamp en van buiten/boven/onder naar binnen, eerst langzaam dan steeds sneller, ze komt hierdoor heel moeilijk in slaap, ze vindt het niet eng, alleen maar vervelend. Ik ben naar de huisarts geweest maar die wist het niet, hij zou met een oogarts overleggen en mij terugbellen, maar heeft dat tot dusver niet gedaan. Dus ik denk dat het een “probleem” is van andere orde, misschien dat u wat antwoorden voor me heeft. Je dochter is nog 'open' bij haar derde oog. Waarschijnlijk ziet ze met haar niet fysieke oog, haar eigen kleurtjes, de kleur van het hartchakra. Kleine kinderen kunnen met het derde oog dingen zien die wij als volwassene niet meer kunnen waarnemen. Rond het ze...

Naar groep 3

De ouders van een meisje van zes kwamen naar me toe. Hun dochter is een kind met een sterk check-en-stop systeem, dat wil zeggen dat ze zich makkelijk onveilig voelt, vooral bij veranderingen en nieuwe situaties. Daarnaast kwamen we tot de voorzichtige conclusie dat Rosanne, zoals ik haar zal noemen, een sensitieve belever en denker is, ze ziet en hoort alles, en verwerkt de informatie vervolgens diepgaand. Ook zoekt ze steeds steun in haar omgeving, ze heeft nog onvoldoende lichaamssteun om zichzelf staande te houden. Ze kan haar plek nog onvoldoende innemen. Dit merkten we omdat ze bijna altijd tegen haar ouders aan zit, en deze steun mist ze natuurlijk zodra ze op school is.  Dit alles maakte dat de ouders zich zorgen maakten over de overgang van Rosanne van groep 2 naar groep 3.  Rosanne is een prikkelmijder, maar ze heeft wel veel zinvolle prikkels nodig om zich veilig te voelen. En juist voor deze groep kinderen is een overgang van de en...

Waarom diagnoses nog zo belangrijk zijn

Ons bereikte de vraag: school vraagt om een diagnose voor mijn kind. Kan hoogsensitviteit worden gediagnotiseerd? Hoogsensitiviteit is weliswaar vastgesteld in een wetenschappelijk onderzoek onder andere door Elaine Aron (haar eerste boek is gewijd aan de onderzoeksresultaten ervan) en door de universiteit Leuven, maar een diagnose kan desondanks nog steeds niet worden gesteld.  De resultaten van een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel wijzen op een sterk ontwikkeld pauze en check systeem in de hersenen, deze groep kinderen is zich eerder bewust van gevaar.  Daarnaast is de sensitieve wijze van verwerken in de hersenen aangetoond. Daar komen de volle hoofden vandaan. Maar verder kunnen we het nog steeds zien als een karaktereigenschap die we bij steeds meer nieuw geboren kinderen aantreffen is onze ervaring. In combinatie met een aangeboren temperament zal het kind of prikkelmijdend of mogelijk prikkelzoekend zijn (introvert/extravert). ...