Ik beantwoord vragen over het opvoeden van (hoog sensitieve) kinderen. Eens per twee weken publiceert de Schager courant een vraag en antwoord over opvoeden. Ook op www.wijzeouders.nl kun je terecht voor vraag en antwoord.
De vraag deze week is: Mijn kind wordt gepest, ze slaapt er slecht door. Wat kan ik doen om haar te ondersteunen?
De vraag deze week is: Mijn kind wordt gepest, ze slaapt er slecht door. Wat kan ik doen om haar te ondersteunen?
Geef je dochter een compliment dat ze jou om hulp heeft gevraagd!
Kinderen kunnen er echt onder gebukt gaan als ze het niet durven vertellen. Dat is meestal te merken aan: buikpijn of hoofdpijn hebben, slecht slapen, prikkelbaar of teruggetrokken gedrag, zich slecht kunnen concentreren of wisselende stemmingen. Ook tegen dingen op zien of niet naar school willen kan een aanwijzing zijn. Soms gaat het kind zelf zusjes of broertjes pesten, of vertoont het plotseling bazig of agressief gedrag.
Vraag aan haar in een gesprekje - op een moment dat ze zich ontspannen voelt -, waar ze aan merkt dat ze wordt gepest. Er is namelijk een verschil tussen plagen en pesten. Plagen is vaak eenmalig, niemand is de baas en het is soms zelfs leuk en grappig.
Sommige kinderen nemen grapjes echter soms letterlijk, en zien plagen dan snel als pesten. Sensitieve kinderen begrijpen de grapjes van anderen soms niet goed.
Bij pesten is vaak wel een kind de baas waar andere kinderen tegenop kijken. Onzekere kinderen pesten soms om zichzelf te beschermen. Of ze zoeken aansluiting bij een kind dat pest om zichzelf te verzekeren van een veilige plek in de groep.
Hier ligt dus een taak voor de volwassenen om de kinderen heen. De kinderen kunnen dit namelijk zelf niet oplossen, ze moeten hierbij worden geholpen door de grote mensen. Ze zijn sociale vaardigheden aan het oefenen, en hoe moeilijk ook, pesten en ruzie hoort daar soms bij, want ook daar leert iedereen van.
Vaak is er een pestprotocol op school. Vraag dus wat de school kan ondernemen. Werk ook samen met andere ouders. Een les en schoolbrief over plagen en pesten helpt heel goed. Er zijn speciale lesbrieven voor leerkrachten over dit onderwerp. Soms is het goed om contact met de ouders van de pester(s) te zoeken. Beschuldig hierbij niemand, maar zoek samen oplossingen.
Zelf kun je je kind leren zich weerbaar op te stellen. Kinderen moeten leren nee zeggen. ‘Stop, hou op! Dat wil ik niet!’ Leer je kind om hulp vragen aan jou en aan de leerkracht. En tot slot: laat je kind zien hoe jij anderen respecteert. Je kind leert ook door naar jou te kijken. Meer goede informatie vind je met je kind op: www.pestweb.nl of lees samen het leuke boek ‘Nee!’ van Sanderijn van der Doef.
Veel moed en wijsheid!
Sylvia van Zoeren
www.wijzeouders.nl
Dit artikel verscheen eerder in de Schager Courant in november 2010
Dit artikel verscheen eerder in de Schager Courant in november 2010
Reacties
Een reactie posten